Så väljer du rätt vapen för jakten 3.00/5 (60.00%) 2 votes
Så väljer du rätt vapen för jakten

Ett handgjort hagelgevär med graverad bild på din jakthund för 1,2 miljoner, eller en stabil studsare för 15 000 kronor? Valet beror på just dina behov. Det finns ett stort urval av olika alternativ. Här listar vi några av de hetaste studsarna och hagelgevären och vad du ska tänka på när du väljer vapen.
– Först och främst ska man välja ett vapen man kan lita på att det träffar som det ska. Samtliga våra studsare är testade i fabrik och kommer med en träffbildsgaranti. Titta sedan på vad man kommer att jaga och hur mycket man ska jaga. Det kan vara bra att börja med en allround-modell om man är osäker på vad man vill specialisera sig på, säger Patric Roman på Sako.

När du ska köpa ett vapen finns det flera val du måste ta ställning till. Ett bra tips är att börja med en allround-modell innan du investerar i en mer specialiserad studsare. Sedan måste du ta ställning till utseende och hållbarhet. Vill du ha en trä- eller syntetkolv och vill du ha en pipa i rostfritt stål?
– 95 procent av studsarna vi säljer är syntet, det är mer oömt. De flesta efterfrågar det oömma alternativet idag, de vill koncentrera sig på jakt istället för vapenvård, säger Patric Roman.

”Tänk på andrahandsvärdet”

När det gäller studsare finns det ett brett spektra av alternativ att välja mellan. Med syntetkolv har du stabila hållbara bössor som SAKO 85 Finnlight och Blackbear.

– Blackbear är storsäljaren. Den har tydliga öppna riktmedel och kort pipa. Det är bra när man går i snårskog, den har blivit väldigt populär bland hundförare.

När det gäller trä är Sako85 Grizzly mest populär. Det är en kraftig och tuff bössa med elegant touch på.

– Sedan finns det varianter däremellan. En viktig del är också att titta på vad det gevär man köper har för andrahandsvärde, så att man inte står där och vill byta upp sig eller byta kaliber och inte har möjlighet att sälja det geväret man har. Här kan butiken man handlar i ge bra tips och råd.

Här hittar du de hetaste gevären just nu.

Kolla priset på övningsammunitionen

När det gäller kaliber finns det några olika tips för att hitta rätt.

– Här gäller det att välja något som är allround och samtidigt trevligt att skjuta med. Vi är ju olika rekylkänsliga.

Innan du väljer kaliber bör du också kolla upp så att det finns övningsammunition billigt, så att du kan träna utan att det kostar skjortan.

Handgjort i Italien

För dig som vill ha ett mer exklusivt vapen av hög kvalitet så är Beretta SO10EELL ett av de häftigaste alternativen du kan hitta. Prisnivån stiger avsevärt, vapnet ligger i grundutförande på 600 000 kronor, den dyraste såldes för över tre miljoner kronor. Men samtidigt är SO10EELL ett unikt vapen. Du får det helt personligt utformat, med handgjord måttanpassad kolv och gravyr av valfritt motiv. När du beställer vapnet ingår ett besök i Italien där du personligen är med och tar del i utformningen av ditt hagelgevär.

– Allting är handgjort, kolven är gjord i absolut finaste valnöt. När de gör gravyren så kan de lägga upp till 4 000 timmars arbete på ett vapen, det är riktiga konstnärer som jobbar med det här.

Anpassa vapnet efter dig

Om du är ute efter ett hagelgevär måste du ta ställning till om du är ute efter en jakt- eller sportvariant. Skillnaden är framförallt att jaktvarianten är lite lättare att bära, medan sportvarianten är kraftigare för att bättre ta upp rekylen vid intensivt skytte. Sportvarianten har inte heller automatsäkring.

– Det viktigaste när man pratar hagelvapen är att vapnet passar och ligger rätt mot axeln. Alla människor är olika, vi har olika lång hals och olika breda axlar. Har du en kolv som passar dig rätt så skjuter du mycket bättre.

Det finns vissa hagelgevär anpassade för att fungera bra allround-mässigt. Beretta Silver Pigeon har exempelvis justerbar kolvkam och du kan anpassa längd på bakkapporna beroende på hur lång du är och hur tjock jacka du har.

Beretta 692 och DT11 är två hagelgevär som håller hög kvalitet. De är mer inriktade på lerduveskytte och här kan du välja mellan olika varianter utifrån vilken disciplin du skjuter. Sedan finns det finare jaktmodeller som 687 EELL som du precis som med SO10EELL kan få måttanpassad efter just dina önskemål.

– Det är en upplevelse i sig. Då gör man en resa ner till Italien och Berettas fabrik som varit familjeägt sedan 500 år tillbaka. Man får träffa kolvmakarna och gravörerna. Det är en fantastisk resa, feedbacken jag får från dem som gör det här är helt lyrisk.

Här kan du hitta ditt drömvapen.

Outdoor Sverige

 • Hit åker vi helst på skidsemester
  Jakt
  Skidåkning är bäst utomlands – åtminstone om du frågar svenska folket. Det visar en ny undersökning från Novus. – Det är ett ovanligt stort sug...
 • Åk hit – om du vill undvika turister
  Jakt
  Vill du inte träffa svenska turister på din solresa? Då ska du bege dig till Pretoria i Sydafrika eller Leros i Grekland – de två...
 • Fem drömresor för svenska golfspelare
  Golf
  Sugen på en golfresa mitt under vinterkylan? Här är fem solsäkra oaser för svenska golfentusiaster – från Madeira till Abu Dhabi. – Vi har valt...
 • Här får eleverna åka skidor – på skoltid
  Aktiviteter, Friluftsliv
  Åk skidor på skoltid i det svenska skidparadiset. På Åre Gymnasieskola kan du kombinera din passion – med skolarbete. – Får man stimulera sitt intresse...
 • En paddling du alltid kommer att minnas
  Aktiviteter, Friluftsliv, Upplevelser
  Utforska Kroatiens orörda skärgård – med kajak. Under en vecka får du möjligheten att besöka sex öar och ta del av spännande historia, geologi och...
 • ”Bästa naturupplevelsen i mitt liv”
  Friluftsliv, Upplevelser
  Midnattssol, valar och mäktiga isberg. Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden – Uummannaqfjorden på...
 • ”Naturen ger mig inre frid”
  Jakt
  Magnus Samuelsson är känd som världens starkaste man. Få vet om att han hämtar sina krafter i naturen. – Jag är uppväxt med djur och...
 • Så tar du grönt kort – för bara 1 000 kronor
  Golf
  Bli en golfspelare – på mindre än en dag. På Tjusta Golfklubb är det barnsligt enkelt att ta grönt kort. Kursavgiften: 1 000 kronor. Läs...
 • ”Golf diskrimineras av politikerna”
  Golf
  Golf diskrimineras av politikerna och bör klassas som skattefri friskvård. Det menar Johan Baalack, banägare Tjusta Golfklubb. – Många skulle få möjligheten att röra på...
Se alla