”Jag har svart bälte i fiske” 5.00/5 (100.00%) 1 vote
”Jag har svart bälte i fiske”

Han är fiskelegenden som startade Berras Sportfiske i slutet av 80-talet i Stockholm. Många har speciella minnen från den lilla fiskebutiken som låg på nedre delen av Valhallavägen. Berra Mårdh blev snart ett namn i branschen och affärerna blomstrade. Här berättar han om sin stora passion för fiske, avslöjar sin bästa fiskeupplevelse, mäktigaste kamp med en fisk och mycket mer.

Huntyard & Berras butik i Vårby, söder om Stockholm. Det första som möter en i den 1 200 kvadratmeter stora butiken är ett akvarium med små fettfenade fiskar, längre in simmar stora karpar i ett ännu större akvarium och längst bak i butiken sätter vi oss i personalrummet. Runt hans hals hänger en Marlin i guld. För den som inte vet kanske det avslöjar honom. Men själv har jag minnen av Berra redan som liten fiskegalen yngling, suktandes efter den där vobblern som gav mig min första gädda ute på landstället på Värmdö. Då stod Berra jämt och ständigt i butiken på Valhallavägen: Berras Sportfiske.

”Jobbade dygnet runt”

– Jag startade Berras 1989 och vi hade tio meter kö hela dagarna. Det byggde egentligen på samma koncept som i dag: Att alla i butiken var extremt kunniga. Vi hade meteproffs, karpproffs, trollingproffs. Tillsammans med bra marknadsföring och priser var det ett vinnande koncept. Själv jobbade jag dygnet runt och ett tag hade jag sju butiker, berättar Berra Mårdh.

Men efter att ha jobbat hårt i 20 år och gjort Berras till ett välkänt varumärke sålde han till ett riskkapitalbolag. Pengar pumpades in och Berra öppnade en stor fiskebutik i Slagsta på 5 000 kvadratmeter.

Två år senare drogs han dock tillbaka till entreprenörskapet och öppnade en egen fiskebutik i Gnesta. Året därefter slog Huntyard & Berras upp dörrarna i Vårby. I dag är det totalt sex butiker med 50 procent fokus på fiske och 50 procent på jakt. Men för Berra är det som alltid 100 procent fiskefokus.

– Jag har svart bälte i fiske, sedan finns det de som har det i jakt. Jag har jobbat med det här dygnet runt sedan 1982 och aldrig haft en tråkig dag på jobbet.

Minns du när du förälskade dig sportfiske?
– Jag var sex år och mormor tog med mig ut och fiskade i Örsundaån vid Uppsala där vi hade landställe. Mormor hade linan i munnen medan hon rodde, när gäddorna hög åkte linan ur munnen och hon tog tag i linan och drog in dem. Jag fiskade mycket där innan jag gick med en fiskeklubb: FK Kaskad. Så småningom började jag tävla i mete och vann tävling efter tävling. Under gymnasietiden fiskade Berra 300 dagar om året. Det var både innan och efter skolan och jobb, berättar han.

– Jag fiskade mycket i Karlbergskanalen, Djurgårdsbrunnskanalen och Stockholms ström. Jag minns en dag på Kanotbryggan i Djurgårdsbrunnskanalen. Jag var där klockan 09:00 och innan klockan slagit 10:00 hade jag tagit tre havsöringar och var tillbaka i butiken på Valhallavägen.

Fiskar du lika mycket nuförtiden?
– Inte riktigt lika mycket, nu är det mera fiskeresor. Kroatien, Kap Verde, Argentina, Ryssland, Florida. Jag har valt bort mygg och knott i Norrland och fiskar mer söderut.

Var går nästa fiskeresa?
– Första veckan i juli och första veckan i augusti har jag två fiskeresor till Norge inbokade. Då är det Hälleflundra, torsk och sej som gäller. I augusti reser jag till Kroatien och metar blåfenad tonfisk med sardiner.

Finns det någon plats du längtar efter att fiska på?
– Störfiske i Kanada, Malfiske i floden Ebro i Spanien, Blue marlin i Costa Rica. Det finns några ställen kvar som jag inte prickat av. Jag har varit på 40 fiskeresor, men det finns ju grejer att göra helt klart.

Här hittar du allt du behöver för fisket.

FEM SNABBA

Häftigaste fiskeupplevelse?
– Bästa fiskeresan var i Alaska på Kodiakhalvön på en floating trip. Ett sjöflygplan släppte av oss åtta mil upp i en älv. Vi hade gummibåtar, tält, vapen och mat och fiskegrejer. Totalt fick jag 81 laxar över tio kilo på fluga. Vi mötte ett par hundra Kodiakbjörnar (jag var bara 2 meter från en jättestor), örnar och rävar. Det var ett helt otroligt djurliv.

Mäktigaste kampen med en fisk?
– Jag har fångat 22 Tarpons över 50 kilo, en av dem var på 100 kilo. Den tog ungefär två och en halvtimme att få upp med spö och rulle. En Tarpon är som en stor sill på två meter och bara muskler. Den är otroligt stark och rolig att fiska. Sedan när du drillat i två och en halvtimme och den kommer in till båten är det inte ovanligt att en tjurhaj kommer och tar halva. Det bara sprutar blod, vatten och fjäll och så får du upp en halv fisk.

Favoritfiske i dag?
– Mete har jag gjort, det har jag lagt bakom mig (7 VM) Just nu är det trolling och flugfiske som jag tycker är roligast om jag åker ut och fiskar själv.

Kan ni skräddarsy resor här från butiken?
– I dagsläget har vi butiksresor till Norge för fiske efter hälleflundra, torsk och sej. Vi håller också på att sy ihop en till floden Ebro för fiske efter mal. Sedan har vi flugfiskekurser och lite utflykter till put and take-sjöar.

Tips på kul fiskeresa?
– Jurassic Lake i Argentina. En mil lång och två mil bred sjö på en högplatå mitt i Patagonien. Här är vattnet klarblått och fullt av vilda, stora, feta och blanka regnbågar. Det är inte ovanligt att fånga 100 på en dag. Men det tar två och en halv dag att komma dit. Stanna några dagar i Buenos Aires på vägen också för lite party.

Läs mer om Huntyard & Berras här.

Outdoor Sverige

 • Hit åker vi helst på skidsemester
  Jakt
  Skidåkning är bäst utomlands – åtminstone om du frågar svenska folket. Det visar en ny undersökning från Novus. – Det är ett ovanligt stort sug...
 • Åk hit – om du vill undvika turister
  Jakt
  Vill du inte träffa svenska turister på din solresa? Då ska du bege dig till Pretoria i Sydafrika eller Leros i Grekland – de två...
 • Fem drömresor för svenska golfspelare
  Golf
  Sugen på en golfresa mitt under vinterkylan? Här är fem solsäkra oaser för svenska golfentusiaster – från Madeira till Abu Dhabi. – Vi har valt...
 • Här får eleverna åka skidor – på skoltid
  Aktiviteter, Friluftsliv
  Åk skidor på skoltid i det svenska skidparadiset. På Åre Gymnasieskola kan du kombinera din passion – med skolarbete. – Får man stimulera sitt intresse...
 • En paddling du alltid kommer att minnas
  Aktiviteter, Friluftsliv, Upplevelser
  Utforska Kroatiens orörda skärgård – med kajak. Under en vecka får du möjligheten att besöka sex öar och ta del av spännande historia, geologi och...
 • ”Bästa naturupplevelsen i mitt liv”
  Friluftsliv, Upplevelser
  Midnattssol, valar och mäktiga isberg. Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden – Uummannaqfjorden på...
 • ”Naturen ger mig inre frid”
  Jakt
  Magnus Samuelsson är känd som världens starkaste man. Få vet om att han hämtar sina krafter i naturen. – Jag är uppväxt med djur och...
 • Så tar du grönt kort – för bara 1 000 kronor
  Golf
  Bli en golfspelare – på mindre än en dag. På Tjusta Golfklubb är det barnsligt enkelt att ta grönt kort. Kursavgiften: 1 000 kronor. Läs...
 • ”Golf diskrimineras av politikerna”
  Golf
  Golf diskrimineras av politikerna och bör klassas som skattefri friskvård. Det menar Johan Baalack, banägare Tjusta Golfklubb. – Många skulle få möjligheten att röra på...
Se alla