”Bästa naturupplevelsen i mitt liv” 5.00/5 (100.00%) 3 votes
”Bästa naturupplevelsen i mitt liv”

Midnattssol, valar och mäktiga isberg.
Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden – Uummannaqfjorden på nordvästra Grönland.
”Utan tvekan den bästa naturupplevelsen i mitt liv”, säger en av Trackers gäster.
De väldiga isbergen med oändliga färgskiftningar och dramatiska formationer kalvar från den väldiga inlandsisen. Bland isbergen simmar andra giganter som knölval, sillval och vikval, allt inramat av snöklädda bergstoppar runt 2000 meter höga. Nu kan du följa med på en paddling långt utanför allfarvägarna!

”Enkelt att boka ditt livs resa”

Och att boka din livs resa är minst sagt enkelt. Att resa till Grönland med Trackers innebär nämligen att praktiskt taget allt är inkluderat. Du får bland annat en av Grönlands mest meriterade kajakguider, en svensk kajakguide som är licensierad* och har mångårig erfarenhet av att leda grupper, utrustning av hög kvalitet, mat serverad av dina guider under paddelturen, samt helpension när du befinner dig i Uummannaq och Ilullissat.

Turen pågår under 12 dygn. Så här ser den ut – dag för dag:
Dag 1: Köpenhamn - Uummannaq
Tidig avresa med flyg från Köpenhamn till Qaarsut via Grönlands internationella flygplats i Kangerlussuaq. I Qaarsut byter vi transportmedel till helikopter för 10 minuters vidare färd till ön Uummannaq. Innan en lång dag avslutas berättar dina guider vad som är viktigt att tänka på vid paddling i arktiska förhållanden och du får möjlighet att ställa frågor. Vi skjuter en aning på dygnet redan första dagen för att komma ”i fas” med midnattssolen. Den bästa tid på dygnet är när solen står lågt under flera timmar och färgar landskapet och isbergen vackert röda.

Dag 2: Introduktion/Paddling
Under dagen bekantar vi oss med den utrustning som vi ska använda under paddlingen. Alla får möjlighet att göra individuella justeringar och vi avslutar dagen med en paddling runt Uummannaq för en första känsla av paddling i arktiska vatten. Dagsetapp: C:a 18 km

Dag 3: Paddling
Vi sjösätter våra kajaker och möter Storön. Överfarten är 9 kilometer, men eftersom ön är så hög och luften så klar, kan man lätt missledas att tro att det är någon kilometer dit. Storön bjuder på såväl lunchplats som nattläger. Dagsetapp: C:a 20 km.

Dag 4: Paddling
Efter Efter en rejäl frukost packar vi kajakerna och glider vidare norrut. De långa dagarna gör att vi kan paddla i ett lugnt tempo när det passar oss bäst och med gott om utrymme för flexibilitet. Vi räknar med att landa vid en av fjordmynningarna och njuter av västersolen som förgyller sluttningen där färskvattnet ringlar sig ner mot havet.
Under sommaren tillbringar många valar sin tid i arktiska vatten och förhoppningsvis ser vi valar vid ett flertal tillfällen. Några av de marina däggdjur vi hoppas se är sillval, vikval, knölval, grönlandssäl, och ringsäl. Dagsetapp: C:a 20 km.

Dag 5: Vandring mot inlandsisen
Vi utforskar en av fjordtarmarna i området och passar på att vandra upp till den närbelägna sjön för att spana in inlandsisen i fjärran. Har vi tur får vi se fjällräv som vaksamt håller ett öga på oss. Dagsetapp: C:a 15 km.

Dag 6: Paddling
Vår etapp till nästa lägerplats bjuder på en något kortare paddling. Väl framme så finns självklart möjlighet att utforska omgivningarna ytterligare med våra kajaker. Vi slår läger vid en sandstrand med fantastisk utsikt över fjorden och isbergen. Här finner vi välbevarade lämningar av dåtida kulturer begravda i stengravar längs stranden. Vår lokala guide berättar om hur inuiter överlevt på en av jordens kargaste platser och om kajakens funktion från dåtid till nutid. Under hela paddlingen försöker vi naturligtvis i möjligaste mån ge utrymme för flexibilitet och tid till aktiviteter som fotografering, fiske och kortare vandringar. Dagsetapp: C:a 10 km.

Dag 7: Paddling
Under morgonen väcks vi av väldiga ”åskljud” från den närliggande glaciären, Sermilik, där inlandsisen löper ut i havet. När glaciärfronten kollapsar fylls vattnet med mängder av is och ett dånande ljud fyller fjorden. Vi paddlar närmare glaciären, och möts troligtvis av sälar som vilar på isen. Vi återvänder vi till vårt läger där vi stannar ytterligare en natt. Om vädret är bra, vilket det ofta är, ser vi idag Uummannaqfjordens mynning. Den 120 km långa fjorden är perfekt för paddling med sitt skyddade läge. De höga bergen och öarna skyddar mot eventuell västlig vind som kan ge vågor. Dagsetapp: 20-30 km.

Dag 8: Paddling
Vi paddlar söderut och har ögonen vidöppna i jakt på val. Just den här sträckningen är det störst sannolikhet att vi får se de majestätiska däggdjuren simma förbi oss. Härifrån har vi även utsikt mot den mäktiga Nussuaq-halvön. Dagsetapp: C:a 10 km.

Dag 9: Paddling
Vi börjar vår paddling åter mot Ummaannaq och har vi tur fångar vi fisk som förgyller vår sista måltid i fält.

Dag 10: Paddling
Under dagen närmare vi oss återigen den imponerande storön där vi stannar för att fylla på energidepåerna innan vi gör den sista överfarten åter till ”Civilisationen” och Uummannaq. Under kvällen njuter vi av mat och dryck medan vi sammanfattar vår paddling.

Dag 11: Buffertdag/Uummannaqt
”Extra dag” för att kompensera för eventuella förseningar under turen. Har allt gått som planerat använder vi denna dag till att utforska Uummannaq med omgivningar, se nedan.
Dagen ägnar vi åt att lära oss mer om grönländsk kultur och hur man lever på dessa avlägsna platser. Tillsammans med vår lokala guide träffar vi de inuiter som lever i Uummannaq med omnejd. Vi besöker bl a ett hundspann och dess förare. De bjuder på en inblick i hur grönländarna förhåller sig till sina hundar. Dessutom får vi vara med om en utfodring av tjugo hungriga grönlandshundar. Dagen avslutas med en grönländsk traditionell festmåltid.

Dag 12: Hemresa
Efter frukost återresa till Köpenhamn via Kangerlussuaq. Ni landar åter i Köpenhamn under kvällen.

Att notera:
Ovanstående Ovanstående beskrivning är en av flera möjliga resvägar. All planering görs av våra guider på plats med hänsyn till rådande väderförhållanden, isläge, miljö samt din och gruppens förutsättningar. Några dagar blir dagsetapperna c:a 2 mil och några dagar c:a 6-7 kilometer. För att du och gruppen ska ha nöje av paddlingen bör du ha klarat av några helgturer hemma i Sverige där dagsetapperna legat på 20 km.
Besök Trackers för mer information här!

Outdoor Sverige

 • Hit åker vi helst på skidsemester
  Jakt
  Skidåkning är bäst utomlands – åtminstone om du frågar svenska folket. Det visar en ny undersökning från Novus. – Det är ett ovanligt stort sug...
 • Åk hit – om du vill undvika turister
  Jakt
  Vill du inte träffa svenska turister på din solresa? Då ska du bege dig till Pretoria i Sydafrika eller Leros i Grekland – de två...
 • Fem drömresor för svenska golfspelare
  Golf
  Sugen på en golfresa mitt under vinterkylan? Här är fem solsäkra oaser för svenska golfentusiaster – från Madeira till Abu Dhabi. – Vi har valt...
 • Här får eleverna åka skidor – på skoltid
  Aktiviteter, Friluftsliv
  Åk skidor på skoltid i det svenska skidparadiset. På Åre Gymnasieskola kan du kombinera din passion – med skolarbete. – Får man stimulera sitt intresse...
 • En paddling du alltid kommer att minnas
  Aktiviteter, Friluftsliv, Upplevelser
  Utforska Kroatiens orörda skärgård – med kajak. Under en vecka får du möjligheten att besöka sex öar och ta del av spännande historia, geologi och...
 • ”Bästa naturupplevelsen i mitt liv”
  Friluftsliv, Upplevelser
  Midnattssol, valar och mäktiga isberg. Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden – Uummannaqfjorden på...
 • ”Naturen ger mig inre frid”
  Jakt
  Magnus Samuelsson är känd som världens starkaste man. Få vet om att han hämtar sina krafter i naturen. – Jag är uppväxt med djur och...
 • Så tar du grönt kort – för bara 1 000 kronor
  Golf
  Bli en golfspelare – på mindre än en dag. På Tjusta Golfklubb är det barnsligt enkelt att ta grönt kort. Kursavgiften: 1 000 kronor. Läs...
 • ”Golf diskrimineras av politikerna”
  Golf
  Golf diskrimineras av politikerna och bör klassas som skattefri friskvård. Det menar Johan Baalack, banägare Tjusta Golfklubb. – Många skulle få möjligheten att röra på...
Se alla